"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Saturday, June 30, 2012

Testimonial Puan Nadiah : Breastfeeding Set 3M

Assalamualaikum.

Harini Nad nak share supplements yang Nad makan untuk breastfeeding.


Nad menggunakan breastfeeding set Shaklee, nama dia Set 3M. Nad makan sejak Zahin umur 1 bulan sebab masa tu susu merudum sebab Zahin ada prolong jaundice. Doktor suruh kasi Zahin FM for 1.5 day :(


Disebabkan kurang ilmu tentang breastfeeding, Nad pump sekali je masa Zahin diberi FM tu. Patutnya untuk maintain susu, Nad kena pump sama macam keperluan Zahin. Sebab supply susu badan adalah bergantung kepada demand baby. Lagi sikit kekerapan Nad pump, lagi sikit lah susu. So merudumlah susu masa tu. Gelabah nak cari milk booster. Lepas baca reviews dan testimonials online, Nad pun decide nak cuba breastfeeding set Shaklee.


Set 3M yang Nad amalkan sejak Zahin berusia 1 bulan

Perubahan Yang Dirasakan


1. 
Pening-pening pada 5 hari pertama selepas consume. Sebab berlaku healing crisis. Tapi takdelah sampai tak boleh buat kerja :D

2. Lil Zahin menyusu sekejap je dah kenyang. Sebelum ni menyusu around 20 - 45 min, kadang sejam. Sekarang tak sampai 10 min pun, sebelah je pulak tu. Rupanya 
susu semakin pekat.

3. Masa let-down reflex (LDR), susu memancut keluar. Dulu menitik-nitik saje :D Means 
susu banyak la kan :) Tak dapat nak tunjuk hasil pump sebab saya direct feeding saja hehe. 

4. Dulu muka lil Zahin banyak biji-biji kecil. Bila saya tanya Ummi saya, dia kata masa saya baby dulu pun macam tu. 
Sampai ada orang cakap macam udang kena bakar. And bila time lil Zahin ni, ada jugak orang cakap macam udang kena bakar! Haha. Like mother like son :P Tapi lepas consume Shaklee ni, biji-biji tu dah semakin hilang :D Alhamdulillah.

Sebelum consume, usia lil Zahin 22 hari. Banyak biji-biji kat muka. Kesian :(


Selepas sebulan consume, usia lil Zahin 51 hari. Dah takde biji-biji!


Selepas 2 bulan consume, usia lil Zahin 87 hari. Semakin licin :D

5. 
Berat badan lil Zahin bertambah dengan pesat. Haha. Masa 1st month, berat lil Zahin naik 0.6 kg je. Masa tu baru 5 hari consume Shaklee. 2nd month naik 1 kg dan 3rd month naik 1.4 kg. Dan bulan2 seterusnya memang bam2. Masa 6 bulan berat 8kg. Semua cakap Zahin bam2. Hehe.


7 months old, 8.3kg. Berat mula tak naik banyak sebab dah boleh merangkak dan meniti perabot. Nak mula jalan.


6. Bila BF ni kita cepat lapar kan? Tapi since consume Shaklee ni, jarang sangat lapar! Dulu kejap-kejap je perut bunyi kriuk kriuk hehe. 



7. Senang nak lena di malam hari dan bangun di pagi hari walaupun badan penat menguruskan rumahtangga dan bangun malam-malam bf Zahin dengan posisi duduk (tak reti posisi lain walaupun dah setahun lebih dah umur Zahin hehe). Siang tak tidur langsung. Bangun awal tidur lewat tapi masih energetic. Dan Nad selalu sakit pinggang sejak umur 12 tahun lagi. Now takde lagi. Alhamdulillah :)



8. Masa Zahin umur 3 bulan, badan Nad dah back to pre pregnancy weight. Lepastu dah turun to my most ideal weight dan maintain until now. Kalau orang jumpa Nad skrang, termasuk lah kawan masa skolah menengah, selalunya akan cakap "Kurusnya Nad!!" Err..beza sangat ek ngan waktu sblm pregnant? Or even masa skolah dulu? Hehe Nad rasa lemak kat pipi yang kurang tu kot :P



Nad semasa Zahin berumur 1 tahun 1 bulan. Berat 45 kg. 5kg kurang dari pre pregnancy weight. Hehe


Alhamdulillah sampai sekarang umur Zahin dah 1 tahun 6 bulan, Nad masih consume lagi. Sebab ianya penting untuk Nad. Ya, supplements ni ialah untuk kesihatan ibu yang menyusukan itu sendiri.

Sebab susu ibu dah confirm lengkap dengan segala nutrisi yang diperlukan untuk tumbesaran baby. Tapi kalau kita yang makan tak cukup khasiat, kita lah yang akan terasa kesan dia. Sebab apa yg kita makan semua dah masuk dalam susu kita untuk kebaikan baby. Bila tak cukup khasiat, mulalah rasa letih, stress, sakit pinggang, gigi rasa longgar macam nak luruh, rasa bisa kat tumit, etc. So better Nad amik supplement sekarang untuk maintain sihat sehingga kemudian hari :) Credits.

Menarikkan pengalaman yang diceritakan Puan Nad ni :)

Setelah consume Shaklee, susu jadi pekat dan banyak, kulit jadi licin, berat baby bertambah, mom jarang lapar, senang nak lena dan bangun pagi hari, sakit pinggang hilang. Alhamdulillah. :)

Apa yang terkandung dalam set 3M ni?
-Vita-lea
-Vitamin C
-B Complex
-Alfalfa Complex
-Ostematrix
-Energizing Soy Protein (ESP)

Next Wani akan kongsikan khasiat-khasiat yang terkandung di dalamnya setiap supplement set 3M. InsyaAllah.

So, sesiapa yang berminat dengan breastfeeding set 3M ni bolehlah PM di facebook atau emel wanipc@gmail.com dan untuk reply yang cepat, boleh sms/whatsapp Wani di 019-658 1210 :)

TQ! :D



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...