"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Friday, July 13, 2012

Adakah mengambil supplement bahaya kepada bayi dalam kandungan?

Assalamualaikum wbt..

Tahniah pada yang hamil dan pada waktu yang sama sedang menyusukan si kecil :) Wani dapat satu soalan dari kawan, dia bertanyakan adakah boleh makan set BF semasa mengandung...yerlah takut bahayakan baby dalam kandungan kan..

BF set contains of:

1. Vitalea
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Alfalfa

Alfalfa tidak digalakkan sangat ketika pregnant. Jika anda ingin maintain milk production disamping menjaga kesihatan dan tumbesaran bayi dalam perut, sebaiknya anda concentrate dengan vitamin basic (vitalea, vitamin C dan B Complex) dan ESP. Alfalfa boleh disimpan masa deliver nanti. Tak rugi.

Wani nak share pengalaman kawan Kak N yang melalui pengalaman menyusu sambil mengandung. 


" Ini email dari Shida, antara kenalan terawal ibu dalam dunia blog. ""alhamdulillah sebenarnya nak cerita pasal penyusuan Firdaus yang dah mencecah 1tahun 3 bulan 5 hari, dulu Nabil menyusu selama 1 tahun 7 bulan ja..sbbnya masa tu aku dah mengandungkan Firdaus 5 bulan. Walaupun mengandung aku tetap menyusu dan mengepam macam biasa tanpa ada halangan alhamdulillah mungkin disebabkan pemakanan aku yang baik serta amalan pengambilan supplement shaklee yang mengikut jadual oleh N maka Nabil dapat juga menyusu walaupun aku mengandung. Aku mula kenal shaklee masa Nabil umo 4 lebih bulan...aku mmg mencari suplemnet yang boleh membantu aku kembali sihat sbbnya sejak bersalin anak sulong aku selalu demam dan selsema sampaikan doktor bagi pelbagai-bagai vitamin katanya aku ni kekurangan vitamin dan darah huhuhuhuhu tapi tak nampak plak kesannya aku masih tak sihat somkmo sehinggalah aku jumpa N yang sangat aktif menulis mengenai shaklee mellaui tulisan beliau lah aku bagaikan rasa perlu mencuba..alhamdulillah berkat usaha mengamalkan vitamin-vitamin shaklee serta doa akhirnya aku kembali sihat dan dapat menyusukan Nabil tanpa halangan, percaya tak mula-mula stok susu Nabil hanya ada 6 botol jer..lama kelamaanbertambah-tambah syukur sangat2. Ok balik kepada cerita Firdaus plak....setengahibu-ibu mungkin akan risau kalau mengandung sambil terus menyusukan anak tapibagi aku selagi aku menjaga pemakanan dan mengamalkan supplement yang sesuaiinsyallah anak-anak akan sihat dan selamat dan yang penting ibu mesti minum air 3 liter setiap hari, jadi tiada alasan ibu-ibu tak dapat menyusukan anak-anak ye selagi daya selagi ibu sihat dan anak-anak cergas penyusuan di masa mengandung
tidak lah membahayakan...yang penting selagi ada usaha dan doa berterusan insyallah cita-cita ibu akan tercapai." (
Beliau makan vitamin kerana kesihatan...bukan sekadar penyusuan sebab itu beliau berjaya..) " Credits


Bagi yang mengandung dan masih mahu menyusukan si kecil janganlah risau selagi anda mengamalkan pemakanan dan supplement yang sesuai..banyakkan berdoa, semoga Allah taala melimpah kurniakan rezeki untuk anak-anak kita. InsyaAllah. Yakinlah! tiada siapa yang mampu menghalang jika sudah tertulis rezeki susu itu buat anak anda.

All the best !

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...