"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Sunday, September 30, 2012

Stretch mark atau rekahan pada kulit

Assalamualaikum wbt...

Tahukah anda, apa itu stretch mark?

Stretch mark merupakan tanda parut berupa garis-garis putih yang muncul pada permukaan kulit, berbentuk garis berliku seperti anak sungai. Biasanya tanda ini muncul pada kulit perut, lengan atas, pinggul, peha, belakang badan dan payu dara. Tapi ada yang tidak ambil kisah tentang permasalahan ini.

Stretch mark biasanya muncul pada ibu yang hamil. Kebiasaannya pada bulan ke empat atau lima di mana warna kemerah-merahan muncul dan masih dapat disembuhkan. Namun begitu, dihujung kehamilan, garis yang timbul berwarna keputihan sukar untuk dihilangkan.

Nutrisi yang cukup pada tubuh membantu untuk melenyapkan stretch mark. Makanan yang kaya dengan silica dan zat besi sangat berperanan dalam perkembangan kolagen. Vitamin yang penting untuk pembaharuan sel kulit merangkumi vitamin C, vitamin E, vitamin A, vitamin K dan tidak ketinggalan juga minyak ikan (omega) untuk memperkuatkan dinding sel.

Dikongsikan testimonial dari Aula : 

Semalam la dok belek2 depan cermin tetiba tengok "eih macam dah berkurang la stretch mark nie… dok sapu2 rase licin jer… Nak tanye hubby of coz die kate cantik kan hahah :P"

Takleh aula nak share gambar hahah segan la… tapi percayalah mmg dah bertambah licin rupa dan rase  (macam makanan laks!)

Sebenarnya memang ramai yang dah share testimoni nie tapi takde lak aula rase kan.. tapi lepas mendisiplinkan diri untuk amalkan 3 CARA kat bawah nie alhamdulilah baru PERCAYA..

1. Pepagi breakfast memang Aula minum ESP+ FIBER wajib selain dari control diet dan tenaga nak make sure "Protien yang cukup untuk badan nie"

2. Amalkan minum air yang CUKUP sekurang-kurangnya 2-3Liter sehari wajib ye!!

3. Pengambilan VITAMIN C dan GLA  sekurang-kurangya 2 biji sehari.


Testimonial dari pengguna Collagen Powder Shaklee:



“...yg saya notice ada improvement pada stretch mark/tiger mark pada perut yg sgt buruk kelihatan. Mana tak buruknya kalau dah  3 kali ngandung dlm masa tiga thn berturut-turut dan siap pregnantkan twins lagi..jgn la nak claim perut tegang..tau2 je la kan...ahahahah. Lepas dah abis sekotak ni..saya belek2 bhgn yg hitam kt perut tu dah kurang sket, and kulit perut yg ada stretch mark tu pun nampak kurang sket ketaranya. tapi masih ada dan hodoh..bukan ilang terus tau..huhuhu..credits.

Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk-produk ini, boleh menghubungi Wani sebagai Shaklee Independent Distributor anda :)
  
Noor zawani Suhaimin (Wani)
Shaklee ID :866668 
 019 658 1210 | 06 335 3952 | wanipc@gmail.com   
PM di FB : Noor zawani Suhaimin
FB Fan Page : Kesihatan Adalah Anugerah

Sunday, September 23, 2012

Testimonial mengambil vitamin Shaklee semasa mengandung

Assalamualaikum wbt.

Entry sebelum ni Wani ada kongsikan kepentingan vitamin ketika hamil di sini. Hari ni Wani nak kongsikan pula testimonial dari pengamal vitamin Shaklee. Beyond Mama ni siap compare kan lagi semasa mengandungkan anak pertama dan keduanya. Wani sendiri xdapat lagi nak compare anak pertama dan kedua sebab baru ada anak sorang je...hehe..So, mari kita baca testimonial dari Beyond Mama ni..belajar dari pengalaman orang lain :)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Tinggal beberapa minggu saja lagi sebelum saya melahirkan anak ke-2. Rasanya ini masa yang sesuai untuk saya kongsikan testimonial diri sendiri sepanjang mengamalkan set vitamin Shaklee untuk 2nd pregnancy nie.




Saya menggunakan kesemua vitamin di atas ketika usia kandungan mencecah 4 bulan. Sebelum itu saya masih menggunakan multivitamin, fish oil dan acid folic yang dibekalkan oleh pihak klinik. Saya jugak turut mengamalkan pengambilan Peppermint Ginger Plus dan Performance Drink untuk mengurangkan kesan loya mengandung. Buat pengetahuan anda, anak ke-2 saya adalah lelaki, anak sulung yang pertama juga lelaki, namun pengalaman mengandung untuk kedua-dua anak ini adalah berbeza. Antara perbezaan terbesar penggunaan set vitamin mengandung Shaklee adalah:

1st, TIADA KESAN STRETCH MARK PADA PERUT. Sewaktu mengandungkan anak pertama, perut saya umpama lukisan bercorak akar kayu, kesan stretch mark berlingkar2 pada perut. Even semasa 4 bulan pertama mengandungkan anak ke-2, kesan stretch mark sudah mula timbul namun hasil pengambilan set vitamin Shaklee, kesan stretch mark itu telah hilang dan perut saya kekal licin sehingga kini tanpa perlu menyapu minyak atau lotion stretch mark. Terima kasih kepada Vita-C dan ESP yang membina kembali kolagen yang musnah ketika pembentukan stretch mark.

2nd, PARUT HITAM PADA TUBUH MAKIN PUDAR. Kata orang tua, bila mengandungkan anak lelaki akan banyak kesan hitam pada tubuh. Kedua-dua kandungan saya memang begitu, tapi alhamdulillah, setelah pengambilan set vitamin Shaklee, kesan hitam pada leher saya hilang terus. Kesan hitam pada celah paha dan ketiak juga turut pudar. Thanks to Vita-C and ESP again.

3rd, KAKI TIDAK CRAMP / TIADA SIMPUL BIAWAK. Ini merupakan masalah terbesar saya ketika kandungan pertama dulu. Masalah cramp pada betis (simpul biawak, tarik mengkarung, etc.) berlaku beberapa kali dalam seminggu terutamanya pada tengah malam ketika sedang nyenyak tidur. Tuhan saja yang tahu betapa sakitnya bila terkena serangan simpul biawak. Untuk 2nd pregnancy, sekali pun saya tidak pernah mengalami kesakitan itu. Thanks to OsteMatrix yang membekalkan calcium dan magnesium yang secukupnye untuk mengelakkan masalah cramp kaki semasa mengandung.

4th, TIADA WATER RETENTION PADA KAKI. Semasa kandungan pertama, ibu saya sampai menangis melihatkan keadaan kaki saya yang terlalu kembang akibat water retention. Water retention pada kaki adalah sangat mengganggu kehidupan harian kerana kaki mudah jadi penat dan sakit ketika berjalan. Thanks to B-Complex yang membekalkan B6 yang cukup untuk mencegah water retention. Kesannya akan lebih optimum jika digabungkan bersama pengambilan OsteMatrix dan VitaLea.

5th, TIADA MASALAH ANEMIA. Di awal kandungan anak pertama, saya mengalami masalah anemia. Hampir satu ofis menegur kulit saya sangat pucat sampai ke tapak kaki seolah-olah tiada aliran darah langsung. Saya terpaksa mengambil ubat tambahan dari klinik untuk mencegah anemia. Untuk kandungan kedua, saya langsung tidak diserang anemia ketika mengandung. Thanks to Vita-Lea yang membekalkan tambahan iron di dalam vitaminnya yang mampu mencegah anemia.

6th, KENAIKAN BERAT BADAN YANG IDEAL. Jumlah kenaikan berat badan saya pada kandungan pertama ialah 18kg. Untuk kandungan kedua ini, jumlah kenaikan masih belum mencecah 10kg. Thanks to B-Complex yang menukarkan makanan yang saya makan kepada tenaga dan mengelakkan masalah water retention. Thanks to OsteMatrix juga yang membantu penghadaman yang sempurna sepanjang kehamilan anak kedua ini.

Apa yang diambil oleh Beyond Mama?
Vitamin C
ESP
Ostematrix
B Complex
Vitalea

Terima kasih kepada Beyond Mama kerana sudi berkongsi testimonial ini. Bagi ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mengandung bolehlah mempelajari sesuatu dari entry ini.

Untuk sebarang pertanyaan atau berminat mendapatkan vitamin-vitamin ini

Contact me, your Shaklee independent Distributor,
Noor zawani Suhaimin (Wani)
Shaklee ID :866668 
 019 658 1210 | 06 335 3952 | wanipc@gmail.com   
PM di FB : Noor zawani Suhaimin

Saturday, September 8, 2012

Kepentingan vitamin ketika hamil

Assalamualaikum wbt..

Hari ni Wani nak share tentang kepentingan vitamin semasa hamil...vitamin sangat penting dan perlu untuk pertumbuhan bayi dalam kandungan dan tidak terkecuali untuk kesihatan si ibu juga :)

Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung...
  • B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
  • Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea ni is a multivitamin. So, bila dah ambil ni tak perlu ambil Obimin ya.
  • Vitamin C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.
  • OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. Jika minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi.

From babycentre:
When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)
  • Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari sahaja. Air tu boleh air kosong, mahu pon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya mommy tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect.
  • OmegaGuard - 1 tab daily is enough. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan brain & mata baby. Buat mommy pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan mommy.
  
kepentingan Omega :
The benefits for baby are:
  • A better brain with higher intelligence
  • Good nervous system development
  • Better eyesight from retina formation
  • Fewer behavioral problems after birth
  • Better sleep patterns for a new born
Health benefits for mom include:
  • Less chance of developing pre-eclampsia
  • Protection against brain loss during pregnancy
  • Less chance of pre-term labor and cesarean
  • Much lower risk of postpartum depression
  • Greatly reduced incidence of breast cancer
DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)

Cadangan untuk 1st trimester 

Multivitamiin (LENGKAP DGN IRON)
B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC)
Vitamin C
Ostematrix (KALSIUM)

Cadangan untuk 2nd & 3rd trimester

Multivitamiin (LENGKAP DGN IRON)
B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC)
Vitamin C
Ostematrix
Omega Guard (MINYAK IKAN)

Contact me, your Shaklee independent Distributor,
Noor zawani Suhaimin (Wani)
Shaklee ID :866668 
 019 658 1210 | 06 335 3952 | wanipc@gmail.com   
PM di FB : Noor zawani Suhaimin

Cara menambah berat badan

Assalamualaikum wbt...

Selamat pagi :) hari ni wani nak share bagaimana untuk menambahkan berat badan..kebanyakkan artikel banyak berkaitan nak kuruskan badan..bagaimana pula bagi golongan nak naikkan berat badan? yer lah..orang asyik duk tegur jer..'kurusnye ngko nih...makan byk skit'. Padahal kita da makan banyak dah..tapi berat still mcm tu jgk..xda peningkatan..nak tahu kenapa? badan kita membakar terlalu banyak kalori. Apa yang boleh kita lakukan adalah: 

Tingkatkan pengambilan makanan berkalori tinggi
Makan makanan yang memberi kalori yang tinggi dengan lebih kerap. Makanan berkalori tinggi adalah seperti nasi, pasta (sphagetti dan macaroni), kekacang (atau peanut butter) dan susu. Kurangkan memakan makanan yang tidak berkhasiat seperti mi segera dan snek yang memberikan “junk calorie“. 


Tingkatkan pengambilan protin
Protin dapat membantu meningkatkan saiz otot. Kekurangan protin membuatkan tubuh kita “mencuri” protin dari tisu otot membuatkan ia semakin mengecil. Jangan abaikan protin dalam diet harian kita. Ambil sekurang-kurangnya 1.2 gram protin untuk setiap kg berat badan. Bermakna jika berat anda 40 kg anda kalikan dengan 1.2 bersamaan dengan 48 gram protin. Anda boleh dapatkan sumber protin dari ayam, ikan, telur, daging dan susu.

Macam mana nak dapatkan berat badan yang ideal?..xkurus xgemuk..haa..boleh ikut cadangan supplemen, jadual pengambilan makanan dan tips yang disediakan

cadangan supplemen / jadual / tips

SUPPLEMEN:
Mealshakes
B Complex
Vitalea

JADUAL TAMBAH BERAT

Pagi (Sarapan) :
Makan pagi terpulang, mahu makan nasi goreng atau nasi lemak atau apa sahaja. Janji mesti ada daging / ayam / telur / ikan)
Minum susu 1 gelas (bancuh 1 sudu Mealshake)
Makan B Complex 1biji, Vitalea 1biji dengan PLAIN WATER dan bukan susu.

Brunch :
Makan roti, Minum susu 1 gelas

lunch:
Makan siang - nasi bersama lauk ayam / ikan / daging

Tea time :
Makan roti, Minum susu 1 gelas (bancuh 1 sudu mealshake)

Makan Malam:
sebaiknya 3 - 4 jam sebelum tidur makan nasi + lauk..sikit-sikit pun tak mengapa..janji makan :)
Mkn vitalea 1 biji lagi

10 minit sebelum tidur :
Makan roti sekeping.. Minum susu 1 gelas

RULES
exercise sehari 10 minit at least..drink lots of water of course :)

TESTIMONIAL:

 Bagi yang serius untuk naikkan berat badan..anda kena konsisten amalkan yea..insyaAllah anda akan mendapat berat badan yang ideal :)

SELAMAT MENAMBAH BERAT BADAN ANDA :D


Contact me, your Shaklee independent Distributor,
Noor zawani Suhaimin (Wani)
Shaklee ID :866668 
 019 658 1210 | 06 335 3952 | wanipc@gmail.com   
PM di FB : Noor zawani Suhaimin

Wednesday, September 5, 2012

Get Clean® Water Pitcher



MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER
Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.


Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat

Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!

• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT:
“Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK:
Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL:
Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM:
Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Tuesday, September 4, 2012

Supplement yang perlu kepada pesakit gout

Assalamualaikum wbt...

Sebelum ni wani ada share berkaitan penyakit gout di sini.

Hari ni Wani nak share pula berkaitan supplement yang perlu untuk pesakit gout. Supplement ini adalah dari SHAKLEE.

Kebanyakan pesakit gout akan mengambil pil tahan sakit bila kesakitan menyerang. Tapi tahukah anda? penggunaan ubat tahan sakit secara berpanjangan boleh menyebabkan kesan sampingan terutama berkaitan dengan gastrousus dan masalah buah pinggang.

Jadi, marilah kita mengamalkan gaya hidup sihat dengan mengambil supplement yang sentiasa SELAMAT, sentiasa BERKESAN dan sentiasa SEMULA JADI.
Alfalfa - merupakan detox semulajadi yang menyingkirkan toksid secara lembut dari badan. Pengamal alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.


Performance Drink - memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid uric.


OmegaGuard - mengelakkan inflamation atau rasa kepanasan pada sendi-sendi pesakit.

TESTIMONIAL DARI PESAKIT GOUT. 

Testimonial pesakit gout ni dari mama Aula. Selain gout, mamanya ada masalah kesihatan lain juga iaitu darah tinggi, kencing manis, asma dan yang paling serius gout kerana ia menyakitkan.

Selepas lama dalam kesakitan, mama Aula telah mencuba Shaklee sebagai altenatif semulajadi berbanding drugs ubat penahan sakit dari klinik.




Selalunya gout ni kena pada sendi-sendi terutamanya kakilah. Jadi selalunya kaki diorang bengkak (swollen), merah and panas..


Condition gout mama mmg terukk.......Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die... It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry... 

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..( I tak sure about it nanti i post semula k!)..

Anak mane yang tak sedih kan?!!!! So looking at the positive effects on me after taking SHAKLEE suppliments.. So I try the pack suggested for GOUT by SHAKLEE;

My mum starts consuming it.. And the very next day NO JOKE... die cakap sengal2 dah kurang tapi sakit2 masih ada..

Alhamdulilah with GOD's will...AFTER 1 WEEK... she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit.... sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks... ramai la puji dia " Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri". Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!! 

Sedih jugak i dengar sebab selama nie saya tahu my mum sakit tapi tak buat ape2.. Sekarang saya bersyukur saya belikan SHAKLEE pack for her.. Dulu kalo she tengok TV, die takleh bersimpuh or seangkatan dengannye and the good news.. "SHE CAN BEND HER KNEES only after TWO WEEKS!!!" 


Sumer nie dengan KEBESARANYA dan usaha untuk try other alternatives SHAKLEE. It might be small to some but to her sangat bermakna means she can be more active to be with her cucu...
Tapi kalo korang nak tahu hah ade BONUS TAMBAHAN dalam mengambil suplemen di atas... Mulanya I tak perasan then selepas seminggu mama cakap tak cungap2 she can talk calmly and her BREATH dah tak berbau....

YEap dats right dulu mama ade masalah mulut berbau because of the medication she's taking due to her asthma... hah panjang la cerita die nie hehe:) PAsal mulut berbau nie nanti I post special entri k!!

SO Itula testimoni mama saya... selepas mengambil nya almost 2 bulan dah ALHAMDULILAH perubahan positif pada mama.

Sebab nilah Aula suka sangat SHAKLEE suplemen, it provides alternative for healing besides prescription drugs. Aula bersyukur sangat...
 
Jadi, inilah yang saya nak syorkan kepada pesakit gout, supplement semulajadi dari Shaklee selain dari menjaga diet harian.
 
1. Alfalfa - merupakan detox semulajadi yang menyingkirkan toksid secara lembut dari badan. Pengamal alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.
2. Performance Drink - memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid uric.
3. Fiber Unfalvored -  mengandungi vitamin, mineral dan fiber yang berfungsi untuk menyerap lebihan gula dan lemak dari badan dan menyingkirkan melalui proses perkumuhan.
4. Omega-mengelakkan inflamation atau rasa kepanasan pada sendi-sendi pesakit. 

Contact me, your Shaklee independent Distributor,
Noor zawani Suhaimin (Wani)
Shaklee ID :866668 
 019 658 1210 | 06 335 3952 | wanipc@gmail.com   
PM di FB : Noor zawani Suhaimin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...