"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Saturday, September 8, 2012

Kepentingan vitamin ketika hamil

Assalamualaikum wbt..

Hari ni Wani nak share tentang kepentingan vitamin semasa hamil...vitamin sangat penting dan perlu untuk pertumbuhan bayi dalam kandungan dan tidak terkecuali untuk kesihatan si ibu juga :)

Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung...
  • B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
  • Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea ni is a multivitamin. So, bila dah ambil ni tak perlu ambil Obimin ya.
  • Vitamin C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.
  • OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. Jika minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi.

From babycentre:
When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)
  • Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari sahaja. Air tu boleh air kosong, mahu pon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya mommy tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect.
  • OmegaGuard - 1 tab daily is enough. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan brain & mata baby. Buat mommy pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan mommy.
  
kepentingan Omega :
The benefits for baby are:
  • A better brain with higher intelligence
  • Good nervous system development
  • Better eyesight from retina formation
  • Fewer behavioral problems after birth
  • Better sleep patterns for a new born
Health benefits for mom include:
  • Less chance of developing pre-eclampsia
  • Protection against brain loss during pregnancy
  • Less chance of pre-term labor and cesarean
  • Much lower risk of postpartum depression
  • Greatly reduced incidence of breast cancer
DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)

Cadangan untuk 1st trimester 

Multivitamiin (LENGKAP DGN IRON)
B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC)
Vitamin C
Ostematrix (KALSIUM)

Cadangan untuk 2nd & 3rd trimester

Multivitamiin (LENGKAP DGN IRON)
B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC)
Vitamin C
Ostematrix
Omega Guard (MINYAK IKAN)

Contact me, your Shaklee independent Distributor,
Noor zawani Suhaimin (Wani)
Shaklee ID :866668 
 019 658 1210 | 06 335 3952 | wanipc@gmail.com   
PM di FB : Noor zawani Suhaimin

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...