"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Saturday, May 31, 2014

Info Zink

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)



Hari ni Wani nak share berkaitan zink. Wani ambil Zink ni untuk mencegah rambut gugur dan mempercepat proses penyembuhan uka ketika bersalin. Alhamdulillah..best ambil zink ni. Lau anda nak tau apa yang best, jom baca.

Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

Menyokong dan Memelihara Kesihatan yang Baik
Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein. Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.*

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sitemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

7 MANFAAT UTAMA Zinc Complex dalam diet harian kita
 

1. Kecantikan Kulit

    - Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.

     - Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

     - Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

     - Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

2. Kesuburan lelaki


     - Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

     - Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

     - Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

3. Ibu hamil


     - Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

4. Antibodi dan antioksidan


     - Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

     - Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

     - Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

5. Mengelak dari kanser


     - Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

6. Kesihatan secara menyeluruh


     - Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.

     - Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

     - Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

7. Kesihatan rambut


     - Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut.


Zinc Complex

Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Friday, May 30, 2014

Anak berselera makan

Assalamualaikum dan saam sejahtera semua :)

Pagi ni nak kongsi dengan readers semua berkenaan dengan sorang customer saya. jom!

Salah seorang customer saya yang berpuas hati dengan meal shakes. Semasa beliau datang ke rumah untuk mengambil meal shakes, jelas kelihatan kerisauan pada wajah sang ibu di mana anaknya kurang selera makan.

Katanya anaknya yang bongsu tak risau..kuat makan..cuma si abang ni je kurang makan..sampi kena paksa2.

Alhamdulillah, apabila beliau memberitahu keadaan anaknya selepas mengambil meal shakes..saya hanya mampu bersyukur dan tersenyum. Alhamdulillah. 


 whatsapp dari Pn Farah. :)
 Meal Shakes


Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Thursday, May 29, 2014

Bagaimana nak join ahli Shaklee?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Ramai yang duk PM Wani tanya mcmana nak buat income dengan Shaklee ye. Hehe. Meh sini Wani share FAQ (Frequently Asked Questions) 

Q1: Kalau nak berniaga mcm Wani ni mcmana ye? Berapa modal?

A1: Registration fee RM65 + postage member kit RM10 (WM) / RM20 (EM). Ataupun beli mana2 barang yang anda suka, cukupkan RM680 dapat lah FREE membership. Takde modal pun takpe sebab bisnes Shaklee ni boleh buat dropship. Means bila customer bayar baru lah kita bayar kat Shaklee. Shaklee akan poskan barang tu kat customer kita.

Q2: Kalau jadi 'anak' Wani, Wani akan coach saya?
A2: Yup insyaAllah Wani akan guide dan coach sebab dah di bawah tanggungjawab Wani. Tapi semuanya terletak pada diri anda juga untuk berjaya. Wani hanya tunjukkan jalan  Wani akan add di secret group di bawah Wani.

Q3: Bulan-bulan kena maintain berapa sales?
A3: Tak perlu maintain sales/points unless anda sudah jadi leader, ada pangkat tertentu. So kalau nak makan sendiri pun boleh. Harga ahli dan dapat cashback/rebate juga kalau tak bisnes pun. Tak rugi pun register ahli 

Q4: Biasa berapa untung bulan-bulan? Depends on sales ke?
A4: Yup, depends on sales kita. Min 150 points utk layak dapat cashback/rebate/bonus. Bonus bermula 5% sehingga 21%, depends on berapa points kita dapat.

Q5: Ok, so mcmana nak register?
A5: Wani boleh registerkan through Shaklee2u. Segalanya online sahaja  Anda tunggu kat rumah je nanti member kit sampai.

Q6: Berapa bonus Wani sekarang?
A6: *Haa yang ni sila PM. Haha*


Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Majlis Master celebration Penuh Aura

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua :)

Malam ni baru ada kesempatan nak update blog berkenaan master celebration (Mascel).

Pada 10 Mei 2014, Wani berkesempatan join event bagi meraikan ummi Shaklee ku iaitu Master Nadiah Suhaidi dan Amir Marzuki. Majlis yang penuh gilang gemilag yang diadakan di Pullman, putrajaya.

Pangkat Master adalah pangkat yag tertinggi dalam Shaklee. Pangkat ini la yang ramai distributor idam-idamkan. Termasuk diriku. InsyaAllah satu masa nanti aku jua akan merangkul rank Master. Aamiin.

Alhamdulillah ummi Nad tidak lupa untuk meraikan kami juga dalam majlis keraiannya. Terima kasih buat MNS dan MAM kerana tidak putus putus memberi inspirasi kepada kami.

Untuk pengetahuan semua, Shaklee memperuntukkan RM50K kepada setiap master untuk meraikan majlis ini dan terpulang kepada Master tersebut untuk mengadakan majlisnya di mana-mana hotel yang dipilih.

Dah 3 event master celebration yang sempat wani hadir.

1. Double Master Celebration Master Shareeza & Master Iffah Anuar di Impiana KLCC
2. Master Celebration Master Ruziah Amin di Philea Resort, Melaka
3. Master Celebration Master Nadiah Suhaidi di Pullman, Putrajaya


 
Dapat hadiah penghargaa dari MNS dan MAM

 
Bersama warga MSE

 
Bersama anak cucu keluarga HCG ku :)

 
Gambar-gambar sekitar majlis ummi Nad :)

Semoga majlis-majlis ilmu sebegini dapat memberi lebih aura dan semangat untuk seluruh warga Shaklee sekalian. Dengan Shaklee, banyak ilmu-ilmu perniagaan yang dapat Wani pelajari. Priceless. Terima aksih kepada ummi, nanny, moyang..yang banyak mencurahkan ilmu tanpa jemu.

InsyaAllah...semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat. Menjadi Muslimah JUTAWAN dunia akhirt. Aamiin. 

Join us. InsyaAllah. 

Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   
 

Wednesday, May 28, 2014

Nutrien Perlu Untuk Faedah Optimum Sewaktu Kehamilan

 

Apabila anda bercadang untuk hamil, adalah baik sekiranya anda menumpukan perhatian terhadap nutrien-nutrien berikut kerana ia akan membantu anda dan bayi mencapai kesihatan yang optimum.

PROTEIN
Protein mungkin merupakan nutrien yang paling diperlukan oleh bayi anda, asid-asid amino yang membentuk protein merupakan bahan binaan badan. Protein diperlukan untuk membaikpulih dan penjagaan tisu, begitu juga untuk tumbesaran dan perkembangan bayi yang sihat.


Mengapakah Protein Penting?
 
Kebaikan untuk anda:
Protein yang mencukupi diperlukan untuk

Menyokong penghasilan darah tambahan.
Menguatkan sistem ketahanan badan yang melindungi dari jangkitan.
Menggalakkan penambahan berat badan yang sesuai.
Melindungi dari sesetengah komplikasi kehamilan cth pre-eklampsia.

 
Kebaikan untuk bayi:
Untuk membina sel darah merah dan tisu otot yang baru.
Untuk membina uri yang menyalurkan khasiat dari ibu ke bayi.
Untuk menyokong perkembangan sempurna otak bayi, terutama sewaktu trimister ke 3.

 
Rujukan Pengambilan Pemakanan (US-RDI 2002)
Sebelum kehamilan 46g/hari
Sewaktu kehamilan 71g/hari
(90g daging lembu/ayam tanpa lemak: 24g Protein)

 
Protein di Dalam Makanan
Makanan kaya-protein terdiri daripada sumber-sumber haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Protein haiwan dipanggil protein lengkap atau protein kelas pertama kerana ia mengandungi kesemua asid amino perlu pada jumlah yang betul untuk membina protein. Sumber-sumber protein haiwan: daging, ikan, daging ayam itik, telur dan hasil tenusu.

 

Protein tumbuh-tumbuhan dianggap tidak lengkap atau protein kelas kedua kerana satu atau lebih asid amino mungkin tiada atau dijumpai dalam jumlah yang sedikit. Sumber-sumber protein tumbuh-tumbuhan: kekacang, biji-bijian, sayur-sayuran, kacang pis, kekacang dan biji benih. Adalah juga penting untuk menggabungkan protein tumbuh-tumbuhan bagi melengkapkan asid amino, sebagai contoh:
- Roti + mentega kacang
- Beras + kacang dal
- Jagung + kentang

 
Sajian kesihatan yang ditawarkan di Shaklee untuk melengkapkan keperluan protein anda

ESP - Soy Protein Isolate Powder
Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu. Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
• Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
• Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.  
• Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*  
• Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Harga Pasaran : RM 150(WM) / RM 155(EM) Berat: 850 gram

Meal Shakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.
Harga Pasaran: RM 113.75(WM) / RM 121.25(EM)
Berat: 544 gram

Info produk: www.shaklee.com.my


Info & Order:   

Noor Zawani Suhaimin (Wani)   

Shaklee ID : 866668 

Sms / Whatsapp : 019 658 1210   


Testimonial ESP

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua :)

Terdapat banyak sangat testimonial pengguna ESP ni. Jadi wani ambil keputusan untuk compile testimonial pengguna ESP Shaklee supaya senang kawan-kawan untuk review. :)

Wani sendiri pengguna ESP ni dari July 2012 sampilah sekarang. Bila habis je ESP mesti top up. agi wani ESP ni best sangat.

Kenapa wani kata best? sebab ada yang consume ESP dan kata:
1. lebih berTENAGA
2. lebih KENYANG
3. lebih SLIM
4. lebih LEMBUT dan TEGANG kulitnya
5. lebih TEBAL rambutnya sebab dah kurang KEGUGURAN RAMBUT


ni la dia rupa ESP yang glamor tu. :)

Ada customer yang bagitau...rupanya besar tong ESP ni..berbaloi-baloi dengan harganya.

ok, jom kita tengok testimonial pengguna Shaklee.

kulit muka bertambah gebu dan berseri
kulit tak berminyak sangat macam dulu
jerawat susah nak timbul
tak da dark circle keliling mata 

 'tumit kaki cam lembut je'
 
 kenyang leih lama
cik B cepat penuh



 ESP membaiki tisu kulit
parut czer semakin cantik
tambah susu badan

 bagus untuk orang gastrik

Sharing is caring!

Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Tuesday, May 27, 2014

Bagaimana Shaklee Merubah Hidup Saya?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. :)

Wani mula consume Shaklee pada penghujung Jun 2012. Dah lama usha pasal supplemen ni untuk tingkatkan produktiviti susu badan. Bila susu betul betul drop, baru la kelam kabut di buatnya. :D

Masa Zafran 1 tahun 1 bulan susu badan memang drop. Sebelum ni Zafran memang dah campur susu tepung, tapi wani nekad nak beri susu badan lebih dari susu tepung dan disebabkan itu la wani amik keputusan untuk consume Shaklee.

Hari pertama, kedua consume wani ada rasa penning-peninng skit mungkin proses pemulihan dan perlu minum air masak banyak sikit dari biasa.

Alhamdulillah..lepas consume Shaklee seminggu..pening-pening dah hilang dan susu makin bertambah dari biasa. Bonus yang wani dapat..badan terasa sihat dan bertenaga..bila buat kerja-kerja rumah tak terasa cepat penat.

Jika dulu wani selalu selsema, tidur dengan kipas pun tak boleh. Habuk-habus sikt pun tak boleh, amat sensitif dan mesti selepas tu akan bersin dan selsema. Lepas amal supplemen Shaklee apa yang wani perasan selsema dah jarang hinggap. :)

Selain itu, tahap kesihatan makin improve..jarang demam..kulit kelihatan makin segar dan cantik dari sebelumnya.

Alhamdulillah terasa BERBALOI yang amat bila INVEST dalam Shaklee ni dengan HASIL yang wani dapat sekarang. BONUS yang Shaklee beri pun LUMAYAN.

Produk Shaklee yang wani gunakan:

Vitalea, B Complex, Sr Vitamin C, ESP, Ostematrix, Garlic. Wani pun ada gunakan pencuci muka Shaklee iaitu NutriWhite Deep Cleanser..amat serasi dengan kulit muka wani.

Apa yang wani ceritakan ni sekadar ingin berkongsi dengan semua dan ianya kisah benar. Anda boleh bertanya mana-mana pengedar Shaklee yang lain, mereka jadi pengedar adalah sebab mereka amat berpuas hati dengan produknya yang semulajadi.

Inilah cerita saya bersama Shaklee. :)

Wajah saya sebelum khawin, anak seorang dan anak dua..hehe..

 
Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Monday, May 26, 2014

Tanda kekurangan vitamin C

Vitamin C adalah vitamin yang sangat sangat rapuh. Ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Maka apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan musnah.

Apakah tanda kekurangan vitamin C yang sangat ketara?
-Mudah tertekan ( stress)
-Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
-Tapak kaki keras dan kasar
-Luka yang lambat baik
-Mudah selsema/ bersin
-Wajah nampak tua berbanding umur (Vitamin C penting utk pembentukan kolagen)
-Mudah dapat ulcer
-Mudah demam
-penyakit Skurvi

--------------------------

Vitamin C pilihan saya adalah Shaklee. Apa yang membezakan Vitamin C jenama Shaklee dgn yang lain2?

-Kandungan Vitamin C yang tinggi.
-Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
-Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah.


Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Menyusu : Kanan kiri

Teringat kata kata dari seorang nenek ni..masa tu berpantang anak pertama.

'Menyusu belah kanan ibarat beri nasi..belah kiri beri air'

Maksud yang cuba nenek ni sampikan..mulakan menyusu anak sebelah kanan dulu dan selepas tu kiri pula. Ini apa yang saya faham.

Hakikatnya apa yang cuba disampaikan adalah berkaitan foremilk dan hindmilk.

Susu yang cair tu adalah susu yang dihasilkan pada bahagian awal atau nama glamournya FOREMILK. Dalam foremilk kandungan lemaknya adalah rendah. Nilah yg orang2 tua panggil sebagai AIR. Susu yang pekat pula adalah susu yang terhasil di akhir penyusuan atau nama glamournya HINDMILK. Kandungan lemaknya adalah tinggi. So org2 tua panggilnya NASI. Myb ni la asal usulnya nasi dan air tu kot. Hehehe...

Dalam FOREMILK ia mengandungi kandungan laktosa yg tinggi untuk tenaga, menghilangkan dahaga dan perkembangan otak bayi manakala HINDMILK untuk tumbesaran dan mengenyangkan bayi. Begitu lah adanya... So betul gak konsep orang tua2 ni air dan nasi kerana air menghilangkan dahaga dan nasi untuk kenyang.. cuma interpretation nya agak lari sikit...

Haa..terjawab sudah persoalan. :))



Sharing is caring.
 
Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Wednesday, May 21, 2014

Asas penyusuan : Fore Milk vs Hind Milk

Assalamualaikum..

Biasa kita dengar orang-orang tua bagitau,"Sebelah kanan nasi,sebelah kiri air.Jadi klu nk baby cpt kenyang sila menyusu seblah kanan lagi kerap drpd kiri.."
 

Ada maksud tersirat yang kita tak tau.Orang tua-tua kan kaya dengan kiasan dan ilmu.
Secara saintifiknya,sebelah kanan ke atau sebelah kiri, kedua-duanya adalah susu, tiada istilah nasi dan air..yang bezanya ialah FORE and HIND..milk.

♥ Foremilk adalah susu yang berada ‘di depan’ kilang susu ibu (bahagian dalam breast). Oleh itu bila proses penyusuan berlaku, foremilk akan keluar dulu. Foremilk lebih cair (tinggi kandungan air) dan warnanya kehijauan atau kebiruan. Ia mengandungi karbohidrat, protein dan vitamin.

♥ Hindmilk pula ialah susu yang berada ‘di belakang’ breast. Ia lebih pekat, mengandungi kalori dan lemak yang tinggi. Warnanya berbeza dengan foremilk, hindmilk kelihatan pekat dan ‘rich’.

Oleh itu sbb itulah ibu-ibu dinasihatkan untuk mengepam terlebih dahulu sebelum menyusukan baby (lebih kurang 5-10mins).
Ini kerana,Hindmilk biasanya akan keluar 10-15mins kemudian setelah semua foremilk dihabiskan.

Kalau anda perasan gmbr di bawah terdapat perbezaan antara foremilk dan hindmilk.Oleh itu,ibu-ibu hendaklah menyusukan bayi dalam tempoh 15mins-20mins setiap breast sebelum menukarkan ke breast yang satu lagi.Ini utk mengelakkan baby hanya dapat FOREMILK sahaja.



Sharing is caring!

Info & Order:   
Noor Zawani Suhaimin (Wani)   
Shaklee ID : 866668 
Sms / Whatsapp : 019 658 1210   

Susu Ibu : Bukan sekadar makanan biasa

Susu ibu bukan sekadar makanan, ia lebih dari itu. Susu ibu mengandungi antibodi penting untuk melawan jangkitan dan mempunyai kesan psikologi dan perubatan yang penting kepada kedua-dua ibu dan bayi.

Jika kita bandingkan anak yang menyusu badan dan anak yang minum susu formula..tahap kesihatan mereka tidak sama.


Tanyalah mana mana pakar pun mereka akan mengatakan susu ibu adalah yang TERBAIK.

Kajian mengatakan anak-anak yang disusu ibu sepenuhnya kurang jatuh sakit dalam tahun pertama. Susu badan membantu untuk mengelak dari penyakit ekzema, jangkitan telinga, jangkitan salur kencing,pneumonia dan bronkolitis

Tidak terhad kepada bayi sahaja, ibu juga turut mendapat manfaatnya di mana membantu lindungi dari kanser payu dara, kanser ovari, osteoporosis ketika lanjut usia.

Tahukah anda? terdapat 400 jenis nutrien dalam susu ibu yang tidak dapat dijumpai di dalam susu formula. Malah kandungan nutriennya berubah mengikut keperluan bayi semasa ia membesar. Subhanallah.

Berikan yang terbaik untuk si manja anda.


Testimonial mengamalkan supplemen Shaklee 

Anak pertama tak dapat menyusu sepenuhnya kerana kekurangan ilmu dalam dunia penyusuan.

Alhamdulillah anak kedua dapat menyusu dengan sepenuhnya cuma masa pergi umrah hari tu terpaksa campur. Ini yang terjadi pada diriku.

Dalam gambar memaparkan testimonial dari Pn Wahidah yang dapat menyusukan anaknya secara eksklusif!

Alhamdulillah. 





Sharing is caring!



Info & Order:   

Noor Zawani Suhaimin (Wani)   

Shaklee ID : 866668 

Sms / Whatsapp : 019 658 1210   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...