"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Sunday, September 20, 2015

5 Cara Untuk Tingkatkan Sel Darah Putih

Cara semulajadi untuk meningkatkan sel darah putih.

1. Makan makanan yang mengandungi Zink


Imun atau ketahanan badan seseorang bergantung kepada sel darah putih dalam badannya. Kekurangan zink dalam badan boleh menyebabkan ketahanan badan terganggu. The American Cancer Society mendapati kekurangan kadar zink dalam darah atau dalam sel darah putih sering berlaku pada pesakit kanser kepala dan leher atau leukimia. Anda digalakkan untuk memakan tiram, kerang, bayam.

Sumber lain untuk mendapatkan zink dengan lebih mudah, anda boleh mengambil suplemen Zinc Shaklee.


2. Makan makanan yang mengandungi asid folic


Tubuh kita memerlukan asid folic untuk membentuk sel darah putih. Kesan sampingan dari pengambilan asid folic adalah penigkatan leukosit. Kekurangan asid folic boleh menyebabkan terjadinya anemia yang mana ianya adalah disebabkan kekurangan sel darah merah. Disarankan untuk mengambil lebih banyak bayam, kekacang dan buah-buahan.


Sumber lain untuk mendapatkan asid folic dengan lebih mudah, anda boleh mengambil suplemen B Complex Shaklee.


3. Makan makanan yang mengandung selenium


The University of Maryland Medical Center menyatakan bahwa selenium dapat membantu meningkatkan sel-sel darah putih.Beberapa penelitian juga menunjukkan bahawa selenium dapat membantu mencegah beberapa jangkitan.
Sumber lain untuk mendapatkan selenium dengan lebih mudah, anda boleh mengambil suplemen Vitamin E Shaklee.


4. Makan lebih banyak yoghurt


Beberapa penelitian telah menunjukkan bahawa orang yang memakan probiotik memiliki sistem kekebalan yang lebih kuat daripada mereka yang tidak mengamalkannya.


5. Tambahkan bawang putih


Kajian menunjukkan bahawa tikus yang diberi makan bawang putihmenunjukkan peningkatan dalam sel darah putih. Juga ia menunjukkansemampuan sel darah putih dalam melawan jangkitan dan juga merangsang sel-sel kekebalan tubuh lain.


Sumber lain untuk mendapatkan bawang putih dengan lebih mudah, anda boleh mengambil suplemen Garlic Complex Shaklee.


Ingin mendapatkan vitamin Shaklee?
Sms / Whatsapp : 019 658 1210 (Wani)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...