"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Monday, November 30, 2015

Sejarah Shaklee : Pelbagai Ujian Yang Dihadapi


Korang Tau Tak?

Orang berjaya tidak lari dari menerima pelbagai ujian. Tidak terlepas juga buat Dr Shaklee selepas klinik beliau sudah terbakar, beliau juga kehilangan hampir semua wang pelaburan akibat ekonomi dunia pada tahun 1929 dimana ramai orang muflis (sehingga ramai yang membunuh diri).

Jika anda ingin berjaya? Bersedia juga untuk menghadapi dugaan dan rintangan. Insyaallah, jika kita sentiasa ingat padaNya, kita pasti mampu menghadapinya.

Di dalam Al-Quran juga ada menyebut "Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya" ( Al-Baqarah: 286)

019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Berpantang dengan Set Bersalin Shaklee

"Saya mengambil beberapa supplement Shaklee yang memenuhi keperluan saya sebagai seorang ibu yang lepas bersalin dan menyusu.

Bezanya saya berpantang kali ni,

1) Hari pertama bersalin, saya dah boleh makan semua supplement ini. Dulu masa bersalinkan tsuwaibah, saya ambil set berpantang jenama lain, lepas 2 minggu baru boleh start consume.

2) TIADA LAGI SEMBELIT!!! Sangat syukur. Tak merana kalau nak buang air. Kalau masa Tsuwaibah dulu. Menangis2 kot dalam toilet. Allah saja yang tahu. T_T

3) TIADA KEBAS TANGAN. Waktu tsuwaibah dulu, tangan saya sangat kerap kebas. Lebih2 lagi sewaktu tidur. Sentuh barang pun tak rasa apa2 sebab terlalu kebas. (Kebas salah satu simptom kurang kalsium)

Ini antara 3 perbezaan ketara yang saya alami sendiri.

Alhamdulillah. Walaupun berpantang sendiri, mandikan baby sendiri, mandikan tsuwaibah, uruskan 2 orang anak setiap hari, badan masih rasa bertenaga" - Pn Anisah Husna


Produk yang diambil:
1. Vitamin C
2. Vitalea
3. Alfalfa
4. B Complex


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Sunday, November 29, 2015

Sejarah Shaklee : Doktor Pertama Menerbangkan Pesawat di Lowa


Korang Tau Tak?

Dr Shaklee menjadi Dr pertama yang menerbangkan pesawat bagi merawat pesakit dengan jarak 100 batu radius di United State. Apa yang membuatkan beliau begitu tabah dan menghabiskan banyak duit untuk membantu lebih ramai orang?

Insyaallah, kita juga mampu mencontohi usaha beliau sebagai seorang umat Islam yang berjaya di dunia dan akhirat.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Testimonial Set Hamil Shaklee

"Waktu pregnant arwah anak ketiga awal 2012, sy pre eclampsia dan hypertension stage 3 (bacaan Systolic (mm Hg) sehingga 240+). Perlu makan berjenis2 ubat (antara yang saya ingat Atenolol & Propranolol) untuk kurangkan tekanan darah tinggi & diletakkan di bilik berasingan, bilik hypertension.

Lepas bersalin, saya mula migrain. Migrain yang teruk, hantukkan kepala, tarik rambut sendiri kononnya nak kurangkan sakit. Saya rasa itu effect dari ubatan waktu pregnant cause sebelum ni saya tak pernah #migrain sampai berdenyut-denyut satu kepala. Kerja terganggu, menangis je la tahan sakit.

Awalnya tak nak ambil pain killer kerana bimbang ada effect jangka panjang. At last terpaksa ambil cause tak tahan sangat sakitnya..hanya Allah swt yang tahu...

Sehinggalah saya try shaklee masa saya pregnant anak ke 5 akhir 2013 (masa anak ke 4 belum kenal Shaklee).. saya consume set pregnant: ESP, B Complex, Ostematrix,  Vitamin C dan Omega Guard. Lepas consume dalam 3 bulan baru saya perasan migrain dah lama tak menyerang. Sakit kepala yang teramat tu dah hilang. Hilang terus! Macam miracle je... (now dah 10 bulan tak migrain..Alhamdulillah)

Bila fikir balik...ohhhh rupanya set yang saya ambil tu juga set migrain iaitu B Complex dan Ostematrix. Set ni bukan untuk hamil je, multifunction tau.. Alhamdulillah lega sangat bila sendiri dapat merasa perubahan positif...mudahan dijauhkan dari migrain sampai bebila...aamin..
 

**berpantang pun masih ambil set sama..penjimatan di situ..bagus kan Shaklee" - Pn Fiqaz


Produk yang diambil:
1. ESP
2. B Complex
3. Ostematrix
4. Vitamin C
5. Omega Guard

019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Saturday, November 28, 2015

Shaklee Untuk Atlet


Korang Tau Tak?

Semasa sukan Olimpik (WInter) pada tahun 2014 di Sochi, Russia. 10% dari kumpulan atlet Amerika sudah mengambil supplement Shaklee sebagai makanan tambahan mereka bagi membantu training mereka.

Kiranya supplement Shaklee ini sudah level atlet yang ambil, dan kita juga memakannya untuk aktiviti harian kita. Insyaallah, kita pun boleh jadi atlet macam mereka.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Alhamdulillah cyst semakin mengecil dan menghilang

"Saya ada cyst sebelum ni, dapat tahu tanpa sedar mahupun ada apa2 tanda, secara kebetulan bila buat full blood test pada tahun 2011 dan dah buat endorscope pada Mei 2011. Tapi masa ni belum kenal dengan Shaklee lagi.

Sampailah pada Nov 2013 (seperti di gambar scan) Doktor sahkan cyst 'menyerang kembali'. Fobia sangat sebab sejarah pada tahun 2011 kembali berulang, macam tak sanggup je nak hadapi endorscope lagi. Huhuu

Tapi masa ni dah berkenalan dengan Shaklee bermula pada Sept 2013, tetapi masa ni ambil set slimming (lecithin, alfalfa dan cinch shake).

Pada Oktober 2013 saya mula ambil GLA sebab nak kurangkan senggugut, tetapi selepas keputusan scan di Hospital dan juga atas nasihat upline saya amalkan secara konsisten GLA dengan ALFALFA dan disulam dengan VITAMIN C, VITAMIN E juga COQHealthPlus.

GLA memang tak tinggal setiap hari sebab nak stabilkan kembali hormon. Salah satu penyebab cyst adalah disebabkan hormon.

Pada Disember 2013 kembali ke hospital untuk check, alhamdulillah cyst seakan mengecil.
Dan Januari 2014 scan alhamdulillah syukur cyst dah tak ada, doc berkali2 pusing kiri kanan nak 'cari' dan lega sebab memang betul tak ada. Syukur.." - Pn Normaira Roslan

Produk yang diambil:

1. GLA
2. Alfalfa
3. Vitamin C
4. Vitamin E
5. CoQ


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia 

Friday, November 27, 2015

Pendaki gunung dan Shaklee


Korang Tau Tak?

Supplement Shaklee telah diambil oleh pendaki Gunung Everest semasa kumpulan pertama dari Amerika ini cuba menaklukinya. Sir Edmund Hillary adalah orang yang pertama yang berjaya sampai di puncak Gunung Everest bersama dengan team beliau.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Vitamin Untuk Seisi Keluarga

Di sini saya kongsikan antara cadangan pengambilan vitamin mengikut kesesuaian.


Bayi 0-2 tahun : Pemberian susu ibu adalah vital. Untuk membekalkan nutrient yang secukupnya, tidak memerlukan sebarang supplement, cukuplah si ibu yang mengambil set Breastfeeding dengan tambahan seperti Ostematrix, Omega dan Soy Protein.

2-4 tahun : Meal Shake, Omega.

4-12 tahun : Chewable Vita-C 100mg, Chewable Vita Lea, Meal Shake, Omega

12 tahun ke atas (pelajar) : Set A (Vitalea/ Multivitamins, B Complex, Vitamin C), Omega

Wanita dewasa : Set F (Vitamin E, Alfalfa) , Set A (Vitalea/ Multivitamins, B Complex, Vitamin C) , Set E (Vitalea/ Multivitamin,B Complex,Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix @ Calcium)

Ibu hamil : Set A (Vitalea/ Multivitamins, B Complex, Vitamin C), Soy Protein, Ostematrix, Omega

Ibu dalam pantang : Set D (B Complex, Vitamin C, Vitamin E), Vita-E, Soy protein, Omega

Ibu menyusukan : Set B (Vitalea/ Multivitamins, B Complex, Vitamin C, Alfalfa), Soy Protein, Ostematrix, Omega, Set E (Vitalea/ Multivitamin,B Complex,Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix @ Calcium)

Lelaki dewasa : Set A (Vitalea/ Multivitamins, B Complex, Vitamin C), Vita-E

Mereka yang mengalami masalah menelan pil : Meal shake, Vivix, Nutriferon

Untuk imuniti : Nutriferon

Untuk antioksidan : Vivix

*senarai di atas cuma cadangan, untuk produk/vitamin yang lebih sesuai boleh consult terlebih dahulu, sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Shaklee sebenarnya produk untuk seisi keluarga. Ia lebih menjimatkan berbanding produk-produk lain kerana:-

1) Hanya mengandungi vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh, bukan bahan-bahan penggalak lain seperti steroid dan sebagainya.

2) Sesuai diambil oleh seisi keluarga dan tiada bahan-bahan hanya khas untuk wanita/lelaki sahaja. Shaklee sesuai untuk semua, yang di atas itu cuma cadangan saja.

3) Mengandungi wide-range produk pemakanan untuk seisi keluarga.




019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Thursday, November 26, 2015

Sejarah Shaklee : First Mobile Home



Korang Tau Tak?

Dr Shaklee juga pernah mengalami dugaan yang mencabar semasa beliau cuba membantu orang dengan product Shaklee apabila klinik beliau telah terbakar pada tahun 1929.

Dengan semangat yang tidak putus asa, beliau mendapat ilham dengan mencipta "First Mobile Home" supaya dapat memberi khidmat kepada orang yang memerlukan bersama keluarga tercinta.

Jika anda rasa down atau hadapi masalah besar dalam bisnes, cuba ingat kisah Dr Shaklee ni bahawa setiap masalah itu ada jalan penyelesaiannya. Insyaallah, kita semua mampu menghadapinya.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia 

Vitamin Sintetik Vs Vitamin Semulajadi

Di pasaran terdapat dua jenis vitamin dan supplemen yang dijual iaitu vitamin semulajadi dan vitamin sintetik.

Vitamin semulajadi adalah vitamin yang diekstrak daripada bahan yang semulajadi manakala vitamin sintetik adalah vitamin buatan yang dibuat manusia melalui tindak balas kimia. Contohnya formula empirik vitamin C adalah C6H8O6. Vitamin C sintetik dihasilkan melalui tindak balas kimia dari apa-apa bahan yang mengandungi oksigen, hydrogen dan carbon yang membentuk bahan kimia yang mempunyai formula C6H8O6.

Ramai pengguna di Malaysia tidak tahu mengenai perbezaan vitamin semulajadi dan vitamin sintetik di mana mereka cenderung untuk membeli vitamin sintetik yang harganya lebih murah berbanding harga vitamin semulajadi yang dikatakan mahal.


Bagi mereka, kenapa perlu beli vitamin yang mahal sedangkan terdapat vitamin yang murah. Pengambilan vitamin semulajadi amat penting dan kesedaran perlu diwujudkan kerana:

(1) Sumber vitamin

  • Sumber vitamin semulajadi adalah daripada bahan semulajadi itu sendiri. Contohnya vitamin C di ekstrak daripada limau.
  • Sumber bagi vitamin sintetik pula adalah daripada tindak balas kimia.

(2) Kesan pada tubuh
  • Vitamin semulajadi pula di perbuat daripada bahan semulajadi di mana ia akan menambah baik kesihatan tubuh badan anda.
  • Sumber vitamin sintetik akan beri kesan sampingan kepada tubuh anda kerana ia diperbuat daripada bahan kimia

(3) Masa untuk tindak balas
  • Apabila kita makan vitamin semulajadi, ia akan bertindak balas pantas dengan badan kerana ia mempunyai keserasian dengan tubuh badan. Maksudnya, vitamin tersebut akan diserap dengan segera. 
  • Berbeza dengan vitamin sintetik, ia mengambil masa untuk diserap kerana ia tidak serasi dengan tubuh badan kerana ia adalah bahan kimia. Silap-silap vitamin tersebut tidak diserap langsung.

(4) Kesan jangka panjang
  • Bagi pengambilan vitamin semulajadi, kesan jangka panjangnya adalah positif kerana ia tidak melibatkan tindak balas kimia yang luar biasa. 
  • Berbeza dengan pengambilan vitamin sintetik, ia akan beri kesan jangka panjang yang tidak elok kepada tubuh badan anda kerana tindak balas kimia yang di ambil badan untuk menyerap vitamin sintetik yang di perbuat daripada bahan kimia. Antara kesan jangka panjang hasil daripada pengambilan vitamin sintetik adalah penyakit kanser.

(5) Harga yang mampu milik
  • Ramai tidak mahu membeli vitamin semulajadi kerana harganya yang mahal berbanding dengan harga vitamin sintetik. Namun, kita perlu sedar bahawa harga bagi vitamin semulajadi sebenarnya mampu milik dan tidak membebankan.

Kesihatan yang baik adalah antara perlaburan yang menguntungkan. Ingat SIHAT ITU JIHAD !!



019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Wednesday, November 25, 2015

Sejarah Shaklee : Largest Drugless Clinic In The World


Korang Tau Tak?

Selepas 9 tahun kejayaan Dr Shaklee mencipta Vitalised Minerals (Vitalea), beliau telah berhijrah ke Iowa untuk berkhidmat sebagai ketua kakitangan di sebuah klinik bagi membantu pesakit-pesakit disitu sehingga klinik itu mendapat gelaran "Largest Drugless in the World" kerana mereka menggunakan bahan makanan tambahan sebagai "ubat".


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Sustained Release Vita-C 500 mg


Sustained Release Vita-CTM 500 mg

Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian. Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh. Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Kod Produk 10104 (180 pil)



019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Tuesday, November 24, 2015

Sejarah Shaklee : Nama Pertama ialah Shaklee Products


Korang Tau Tak?

Nama asal company Shaklee ialah Shaklee Products yang ditubuhkan pada tahun 1956. Dr Shaklee mengajak 2 anak beliau untuk turut serta dalam penubuhan company ini dengan modal USD 5 Ribu. Beliau memegang jawatan sebagai General Manager dan juga Product Development. Manakala, anak beliau Forrest Jr memegang jawatan sebagai Business Manager dan Lee sebagai Marketing & Promotion Manager.

Disebalik kejayaan mereka, isteri mereka juga banyak membantu hingga berjaya ke taraf dunia.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Tanda Kekurangan Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin yang sangat rapuh. Ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan musnah.

Apakah tanda kekurangan vitamin C?
 
  • Mudah tertekan
  • Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
  • Luka lambat sembuh
  • Mudah selsema atau bersin
  • Wajah nampak tua berbanding umur (vitamin C penting untuk pembentukan kolagen)
  • Mudah demam
  • Mudah dapat ulcer
  • Penyakit skurvi



019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Monday, November 23, 2015

Vitamin C Untuk Perokok

Siapa suaminya atau ada saudara mara yang merokok?

Nak berhenti merokok ni perlukan kekuatan minda dan fizikal.

Testimoni normal yang biasa saya dapat dari perokok setelah mencuba vitamin C Shaklee

"kahak aku kuar jadi hitam pekat,lega skit rasa paru2..kalo selsema mkn 2 biji C,okay skit flu"

Anda boleh buat eksperimen:

"masukkan sebiji Vitamin C Shaklee ni ke dalam air yang berisi air putih dengan beberapa titik iodin (kalau dalam paru-paru,yang hitam ni nikotin). Lepas tu kacau air dalam gelas tadi. Air dalam gelas tu bertukar menjadi JERNIH. Amazing!

Jadi, ibu-ibu yang sayang suami bolehlah dapatkan Vitamin C Shaklee ni untuk suami anda ye. :)

Ibu-ibu pun boleh makan sekali untuk menjaga kesihatan kulit dan jika demam atau selsema, kita boleh makan lebih vitamin C.



Sebotol mengandungi 180 tabs. Elok sangat dikongsi 1 keluarga. :)



019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Sunday, November 22, 2015

Kepentingan Vitamin C

Kenapa kita perlukan Vitamin C? Ia penting untuk:


  • membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan
  • Untuk kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan.
  • membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi
  • membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka
  • membina kalogen untuk kulit yang sihat
  • bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan
  • meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging

 Mama saya pun amalkan Vitamin C Shaklee. Umur beliau 51 tahun :) 


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Saturday, November 21, 2015

Keistimewaan Vitamin C Shaklee

Perasankah anda di botol vitamin C 500mg Shaklee tertulis perkataan Sustained released?

Ini bermaksud sebiji vitamin C Shaklee mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita.

Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi.

Namun apabila kita demam dan selsema, saya akan advise anda amik sebanyak dua biji vitamin C iaitu sebiji waktu pagi dan sebiji lagi waktu malam.

Selain itu saya akan nasihatkan agar vitamin C itu dipatah dua sebelum ditelan.

Untuk apa ya?

Ianya untuk memastikan vitamin C itu merembeskan kesemuanya vitamin C 500mg.

Ini kerana semasa kita sakit badan kita memerlukan vitamin C pada kadar yang lebih tinggi dari biasa.

Tahukah anda?

Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 setengah biji oren dan memenuhi keperluan vit C minima tubuh kita iaitu 500mg.

Diharap agar lebih ramai kita yang sedar tentang kepentingan vitamin dalam kehidupan seharian.

019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Friday, November 20, 2015

10 Khasiat Vita C

Vitamin C Shaklee ni vitamin kegemaran Wani. Hari-hari kena ambil. Sebab vitamin C ni banyak khasiatnya tau!


Khasiat Vitamin C

1. Merangsang pembentukan darah.

2. Memperbaiki symptom pendarahan seperti gusi berdarah/ bengkak.

3. Membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.

4. Membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah.

5. Membantu meningkatkan Sistem Imun.

6. Membantu memperbaiki masalah Insomnia & Stress.

7. Membantu mengurangkan symptom Selesema

8. Membantu melampatkan penuaan.

9. Membantu melawan kanser dan pengeluaran T-Cell.

10. Membina Sel darah merah yang sihat & membantu penyerapan zat besi dengan baik.

Dulu sebelum ni Wani selalu terkena selsema. Pantang ada habuk sikit confirm selsema datang menjengah. Alhamdulillah sejak amalkan Sr Vitamin C ni selsema dah segan-segan untuk singgah. Hehe.

Sebiji Vita-C ni seumpama 7 1/2 biji oren. Nak mudah dan ringkas, boleh jer makan sebiji Vita-C. Sebotol ada 180 biji boleh tahan 2-3 bulan. Ok sampai sini dulu. Nanti kita sambung lagi.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Thursday, November 19, 2015

Incentives Untuk Agen Shaklee


Korang Tau Tak?

Company Shaklee telah berjaya membayar bonus kepada SID mereka sebanyak USD 7 Billion sehingga 2015 bagi mereka yang layak setiap bulan.

Oleh sebab itu, ramai yang yakin dengan Shaklee sehingga ahli Shaklee sudah mencecah 1.2 juta orang di seluruh dunia termasuk Malaysia.

Adakah anda salah seorang darinya?

019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Wednesday, November 18, 2015

Haid Tidak Menentu Selepas Bersalin

Ramai juga yang mengalami masalah seperti ini yang menjadi tanda tanya kebanyakkan ibu-ibu di luar sana. Perasaan risau semestinya menjengah dibenak fikiran. Tidak kurang juga yang mengambil ubat untuk membolehkan kitaran haid kembali normal.

Anda perlu faham terlebih dahulu perubahan hormon wanita sebelum dan selepas lahirkan anak. Kebiasaanya darah nifas yang normal mengambil masa 40 - 60 hari untuk habis.


Berakhirnya tempoh nifas, itu menandakan organ pembiakan wanita telah pulih seperti sediakala. Sebaik darah nifas berhenti, biasanya putaran haid ibu akan kembali normal di mana haid datang kira-kira sebulan setelah darah nifas berhenti.

Bagaimanapun ada sesetengah ibu mengalami kelewatan haid, ada kalanya sehingga bayi berusia 6 bulan bahkan ada yang sampai 12 bulan. Keadaan ini biasanya lebih diakibatkan oleh keadaan hormon ibu. Ibu yang menyusu bayi secara eksklusif sering kali tidak mengalami haid sehingga bayi mengambil makanan pejal lain. Bagi ibu yang menyusu secara eksklusif, anda tidak usah risau jika tidak mengalami haid kerana ianya adalah normal bagi ibu yang menyusu secara eksklusif. Ada yang tidak mengalami haid sehingga 1 tahun. Itu normal. InsyaAllah.

Ini terjadi kerana selama ibu menyusukan bayi, badan ibu menghasilakn hormon prolaktin yang mengakibatkan tidak terjadinya ovulasi atau haid. Walau bagaimanapun, ada juga ibu yang mengalami masalah kelewatan walaupun tidak menyusu bayi mereka secara eksklusif kerana kandungan hormon prolaktin ibu yang tinggi.

Ada kajian menunjukkan 10 – 30% wanita mengalami peningkatan kadar prolaktin yang terus-menerus meskipun darah nifas sudah berhenti. Ini mengakibatkan ibu tidak mengalami haid. Gangguan ini disebut hiperprolaktinemia

Semoga bermanfaat untuk anda!

019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Tuesday, November 17, 2015

1St GIVEAWAY By MB

http://magicbaked.blogspot.my/2015/11/1st-giveaway-magicbaked.html
Jom meriahkan GA ni.
Klik banner untuk join =)
Tamat 29 November 2015.

Wani nak ajak Put dan Kak Tie join sekali =)

Good luck!

USD 20 Juta Untuk Shaklee


Multi-Billionaire Roger Barnett telah menghabiskan USD 20 juta, dan mengambil masa 5 tahun untuk mencari syarikat yang sesuai untuk dilaburkan sehinggalah beliau berjumpa dengan Shaklee.

Beliau yakin dengan Shaklee kerana syarikat ini mampu pergi lebih jauh. Beliau membelinya pada tahun 2004 dan menggelarkan Shaklee sebagai "Crown Jewel of Network Marketing".

Roger Barnett sendiri dah buat kajian. 20 juta USD bukan jumlah yang sedikit. Adakah anda yakin dengan bisnes Shaklee? Pilihan di tangan anda :)


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Monday, November 16, 2015

Hamil Setelah 6 Tahun Mencuba

"Assalamualaikum.

Kali ini saya terpanggil untuk berkongsi dengan semua. Mula-mula malu, tapi bila difikirkan boleh membantu orang lain, saya rasa tak salah saya berkongsi berita gembira di sini.

Alhamdulillah, setelah 6 tahun berehat, akhirnya saya disahkan hamil sekali lagi.

2 tahun sudah saya mengalami keguguran setelah kandungan berusia 7 minggu. Kali ini, kandungan telah berusia 9 minggu. Saya cuma berdoa dan tawakkal kepada Allah supaya kali ini ada rezeki, inshaAllah.

Sudah bermacam produk saya ambil, termasuk jamu. Bayangkan balik kampung semua orang tanya soalan yang sama - Bila nak tambah lagi?

Balik kampung mentua, orang tanya - Kapan lagi? Tambah dedeknya.

Tension jugak lama-lama.

Saya pejam mata, tinggalkan semua produk lain termasuk jamu-jamu. Saya istiqamah dengan GLA Complex dan Alfalfa Complex. Tutup mata, pekakkan telinga.

Saya consume GLA dan Alfalfa setiap hari. Ada ja masalah period sikit atau sakit, saya rujuk adik saya sendiri Noorhafiza Mohamad Akib.

6 bulan tanpa jemu makan secara konsisten, Alhamdulillah, syukur berkat doa dan usaha tanpa jemu.



Alhamdulillah. Positif.

Rakan2 yg masih belum ada anak atau sedang mencuba, amalkanlah GLA dan Alfalfa. Suami makan Zinc dan Vita E.

InsyaAllah, berdoa sentiasa. Syukur Alhamdulillah.

Doakan kali ini rezeki saya hingga 9 bulan."
- Puan Watie Akib

019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Sunday, November 15, 2015

Sejarah Vitalea Shaklee

Tahu kah anda bahawa Supplement Shaklee yang tertua adalah Vitalea? Sebelum ini dikenali sebagai Vitalized Minerals semasa ia baru dibuat oleh Dr. Shaklee. And masa tu Dr. Shaklee baru sahaja berumur 21 tahun!

Vitalized Minerals dicipta pada tahun 1915, tahun ini adalah ulangtahun ke 100 tahun! Sebab itulah Shaklee berikan ia secara percuma kepada ahli baru yang berdaftar dari bulan April sehingga Oct 2015 :)

Bagaimana timbulnya idea Dr. Shaklee untuk menghasilkan Vitalized Minerals ini?
Konsep yang beliau cuba terapkan semasa membuat produk ini ialah seperti kita memberi baja, air dan cahaya secukupnya kepada tumbuhan kerana beliau juga adalah seorang petani sebelum menceburi dalam bidang kesihatan. Tubuh manusia juga memerlukan nutrien dan vitamin yang secukupnya kerana apa yang kita makan masih tidak mencukupi jika disukat.


019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Saturday, November 14, 2015

Meal Shakes untuk anak-anak yang cerewet makan atau picky eaters

Tadi ada customer call. Bertanyakan mengenai mealshakes untuk anaknya. Katanya berat badan anaknya tidak normal seperti kanak-kanak sihat yang lain. Jadi sebagai seorang ibu, sudah tentu risau akan keadaan anaknya.

Beliau juga bertanya adakah saya masih aktif menjual produk Shaklee? Sebab menjumpai info yang pada tahun 2013. Hihi. Ya, saya masih aktif bershaklee sampai sekarang. :)

Kelebihan Meal shakes:
1. Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak
2. Meningkatkan berat badan anak Membantu anak fokus Membantu 3. kurangkan kekerapan asthma Mengatasi masalah sembelit pada anak
4. Kurangkan Ekzema
5. Untuk Tumbesaran
6. Untuk Perkembangan Minda
7. Untuk Tingkatkan Selera Makan anak
8. Untuk Anak yang dah berhenti susu ibu
9. Untuk Anak kekal aktif
10. Sebagai perlindungan jangkitan penyakit kepada anak-anak



Sms / Whatsapp 'Mealshakes' ke 019 658 1210

Friday, November 13, 2015

Testimoni Shaklee Resdung : Vita C dan Alfalfa

"Tak tahan resdung teruk.

Bibir selalu menggelupas if tak kerap minum air kosong. Walaupun jerawat jarang tumbuh kat muka, tapi mungkin faktor keturunan. Sebab mak dulu resdung teruk juga.

Macam-macam cara buat untuk kurangkan resdung. Kali terakhir pergi terapi spa untuk buang resdung. Selepas 2-3 hari memang rasa ok. Hidung dah tak rasa gatal. Mata telinga pun dah tak rasa merayap gatal.

Lepas seminggu rasa lagi teruk. Hidung rasa nak tercabut, mata makin kabur.

Tapi Alhamdulillah dikenalkan dengan produk Shaklee oleh Mimi Farhana. So saya pon ambik Cadangan Set Resdung iaitu:

1. Alfalfa
2. Vita C

Alhamdulillah tak sampai seminggu consume:

1. Dah tak rasa gatal-gatal hidung.
2. Mata tidak lagi kabur.
3. Yang best nya, seafood boleh makan sesuka hati.
4. Masalah keputihan tiada
5. Kulit kering tiada lagi
6. Kulit muka makin cantik

Maka bermulalah keyakinan terhadap produk Shaklee. Sedikit demi sedikit mencuba product Shaklee yang lain. Sambil berbisnes untuk menambah pendapatan.

Alhamdulillah setelah setahun lebih berbisnes, memang saya yakin supplement terbaik setakat ni adalah Shaklee :)" - Puan Eiey Habibah






019 658 1210
Zawani Suhaimin
Your TRUSTED SID
COD Pulau Gadong, Cheng, Malim Melaka
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Thursday, November 12, 2015

Elak Mengantuk Di Tempat Kerja

Rasa mengantuk boleh terjadi kepada sesiapa sahaja terutama pada waktu bekerja. Jom kita lihat antara tips yang boleh digunakan bagi mengurangkan rasa mengantuk.


1. Hampiri kawasan yang bercahaya.

Pandanglah ke luar jendela. Cahaya yang lebih terang dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda


2. Basuh Muka

Cara ini lebih sesuai dilakukan oleh kaum adam kerana selalunya wanita bersolek ke pejabat. Tetapi percayalah bahawa cara ini adalah cara yang paling berkesan untuk kembali cergas.


3. Wangian aromaterapi

Letakkan pewangi bilik di atas meja pejabat anda agar wangian tersebut dapat merangsang anda untuk kembali segar. Antara bauan yang sesuai adalah dari jenis ‘mint’ atau ‘lemon’.


4. Dengar Muzik

Tidak salah sekiranya anda mendengar muzik di pejabat sekiranya perkara ini tidak mengganggu konsentrasi anda bekerja. Tetapi, jangan sampai muzik tersebut mengganggu pekerja yang lain pula.


5. Senaman ringan

Lakukan sedikit pergerakan anggota badan, tangan, dan kaki. Elakkan dari duduk terlalu lama di atas kerusi sebaiknya berjalan seketika sambil menghirup udara yang segar.


6. Pandang pohonan hijau

Sesekali pandang ke luar jendela dan nikmati pemandangan pohonan hijau kawasan persekitaran anda. Perkara ini dapat membantu kita menghargai alam semulajadi yang cantik dan membantu menghilangkan rasa mengantuk.

Macam-macam cara yang kita boleh lakukan jika mengantuk ditempat kerja. :) Bagaimana pula Wani menangani mengantuk ni? Walaupon bekerja dari rumah, ada juga masa mengantuk tu. Hihi.


1. Minum Cinch Tea

Gabungan 3 jenis teh (putih, merah dan hijau) dan juga taurina sangat berkesan membantu
  • Mengantuk hilang
  • Rasa lebih bertenaga, tak lesu walau tak cukup tidur malam
  • Cepat membakar kalori dan lemak-lemak yang tersimpan

2. Minum Performance Drink (PD)

meningkatkan daya ketahanan badan, membekal tenaga dan daya ketahanan fizikal, mencegah penyahidratan dan mengekalkan paras gula. Sangat menyegarkan dan boost tenaga.

Info & Order
Sms / Whatsapp : 019 658 1210

Wednesday, November 11, 2015

SMS Promosi



Ianya merupakan inisiatif marketing untuk memberitahu adanya offer bulanan dan sebagainya. Sebagai contoh, kita sering mendapat SMS Promosi dari Jusco, Sogo, dan lain-lain.

Yang pertama, kita mesti ada TARGET recipient SMS blast.

1. Prospek - Beritahu promo / follow up
2. Customer - Promo / follow up
3. Downline yang join untuk kegunaan sendiri - Follow up / sharing
4. Downline yang serius bisnes - Motivation / wish

Setiap orang adalah prospek. Bila buka booth, anda boleh dapatkan details dari mereka yang melawat booth anda.

Masa yang sesuai untuk Blast Promo
---------------------------------------------

Week 1
1-5hb
Promo item

Week 2
9-15hb
Info sharing
Follow up

Week 3

18-22hb
Promo
Follow up

Week 4

26-28hb
Final promo

Untuk lagi praktikal, anda boleh masukkan juga link untuk membolehkan mereka mendapat banyak info.

Sekian dahulu tip bisnes untuk anda. Jumpa lagi!

Tuesday, November 10, 2015

Kisah Benar atau Testimonial Vita C dan Vita E Shaklee


Klik gambar untuk paparan lebih jelas

  • Liana Jiha Vitamin C membantu melegakan tekak yang sakit & gatal, flu, batuk serta demam dengan berkesan. Saya tingkatkan pengambilan 3 tablet pagi & 3 tablet malam. Syukur, memang serasi.
    June 1 at 9:55pm · Like · 1
    Nur Fariza Vit C antara product terawal saya consume...kebetulan tgh stress bekerja...bila nak demam, telan 2 3 biji...esok bgn badan sihat, berlarutan mcm tu sehingga seminggu. Rasa macam magic plak...haha
    Jue Rahman Vitamin E buatkan kulit saya tak kering..kalau gores kat lengan dh xde kesan putih dh.. 2mgg sekali, sy buat masker + yogurt..best
    TwentyFirst Century Mommas Assalamualaikum wbr semua, Sarah nak share pengalaman semasa Sarah mengalami Impetigo, sejenis primary skin infection. Muka rasa pedih-pedih dan bahagian pipi gatal-gatal. Alhamdullah selepas mengguna Shakee Vivix, Basic H, Herbal Blend Cream dan of course Shaklee Vitamin C dan Vitamin E membantu for 'speedy recovery and healing of unwanted scars' 
    grin emoticon
     Awesome nya Shaklee Vitamin C dan Vitamin E
    Liza Afiq Vitamin C - kulit x kering, alhamdulilah...good bye batuk & selsema.
    Norhana Marsom Parut operation dulu tak hitammmm..merah2 je..hehe confident je bila dgn suami..e'eh..esp vit c dan e terbaikkkk..

    Zalmin Zakaria Bila cite pasal consume Vit C & E ni Mmg Mak Yang teruja sbb hasilnya Mmg jelas & nyata. Parut jerawat Dah makin pudar & jeragat pun Dah kurang. Mmg tak pernah miss setiap hari.
    Norhana Marsom nampak lebih fresh mak yang..muda remajaaaa...
    Puan Nanie Vitamin c memang produk fav saya.. first produk yang saya guna dan jatuh cinta.. sangat bagus untuk kulit.. tk kering2 dah kat muka demam n selsema pun jrg skli dapat.. memang best.. ..
    Fawiza Md Sawi Saya mengambil vit sejak 2013. Alhamdulillah sejak pengambilan vit c saya dapati perubahan pd diri dimana xbatuk atau selsema bila musim org lain batuk2/selsema. Dan yang paling best..bila org lain selsema saya sedekahkan 3@4bj terus...xperlu lagi nk ambik panadol atau apa2. Alhamdulillah.
    Rosyawati Mohamad Vitamin C saya yg pertama sejak Dec 2013.Mmg terbaik. kulit dah x kering lg. Kulit muka nampak bersih, licin/ halus & lembab. Bonus buat saya yg X suka guna alat solek, mmg awesome. Muke berseri gitu. Demam, selsema & batuk dah jarang. Alhamdulillah.
    Diana Hassan Saya ada masalah eczema yg teruk di jari tangan & kaki sejak sekolah sampai dpt rawatan di Pakar Kulit. Tiap2 bulan ambil ubat sapu & mkn untuk redakan gatal. Nak makan pun pakai sudu sebab pedih. Lepas tu malas dah nak ambil ubat sebab sama jer. Ecze...See More
    Nana Comel Alhamdulillah sejak amik vit c dan vit e jarang selsema atau batuk..kulit cerah jarang ade jerawat..parut mula pudar dan paling best pori2 mengecil��
    Bazlia Amoza Bagi saya vitamin C ni selain kuatkan imun badan ( sebab saya full bf so body kena sihat sentiasa ) , dia juga buat kulit kita lebih sihat. Parut2 lama pun semakin pudar..tapi kena konsisten lah bukan habis sebotol terus stop 
    wink emoticon
     . Vitamin E pula saya suka jadikan masker muka dan sapu di luka2 nanti darah cepat stop, luka cepat kering dan less parut compare kalau tak sapu vitamin e.

    Fatirah Mohamad Kasim Saya makan vit c konsisten..mmg demam payah nak singgah. Dapat rasa kulit wajah lebih pinkish macam da pakai blusher kat pipi.hihi.

    Konsisten makan vitamin e..kulit makin flawless dan paling best kalo g berjemur kat pantai..kulit takde sunburn....See More
    Nurul Aula A'Akif Fadzil Vitamin C adalah vitamin pertama saya cuba bersama vitalea dan B-complex. Rasa biasa jer. Sebab tak paham kan. Lepas tambah ESP. Rasa mulus sangat. Bila add on collagen+C impak sangat hebat kulit kemerah merahan. Dan kulit over all sangat licin.

    Vitam...See More
    Amalina Hussain Saya dan suami makan Vitamin C sejak tahun lepas. Biasa sebelum ni, suami saya memang mudah sangat kena demam dan selsema. Tapi alhamdulillah sejak mengamalkan Vitamin C Shaklee ni, dia dah jarang sangat sangat kena demam/selsema. Jarang sangat-sangat....See More
    Lia UmmiIrfan I dah consume Vitamin C 4 tahun. Vitamin C Shaklee memang bestt.. demam, selsema susah nak dapat.. kalau kena pun cepat recover. Satu lagi saya noticed, kulit susah nak kuar jerawat, jadi putih bersih .. 

    Masa first time consume Vitamin E tahun 2011. ...See More
    Hana Syed Yang paling terkesan pengambilan vitamin c mengurangkan selsema pada waktu pagi akibat resdung. Kalau baru nak selsema telan 4 biji sr vitamin c inshaAllah selsema terus lenyap. 

    Saya pantang jumpa org selsema or bersin terus hulur vitamin c. Bila selsema tak selesakan. Kesian kat org tu dan kita juga x boleh fokus buat kerja.
    Che Ku Seeha Saya da amal vitamin c sejak melahirkan anak pertama .Masa tu saya mmg ambik set hamil dan dlm tu ader include sekali.yang bestnyer vitamin c nie tahan lama sampai 6bulan dan bagus sgt recover time selsema.
    Jaja Hamzah Saya ��
    Lama dah consumed vitamin c ngan e ni since 2010 ...
    Result?...See More
    Aishah Nin Apa yg saya perasan bile consume vit c kulit muks lbih fresh dan tak berminyak. Sehari miss mkn vit c rasa muke serabai sgt...haha
    June 2 at 3:45pm · Like
Ni sebahagian testimoni Vita C dan Vita E

Info & Order
Sms / Whatsapp : 019 658 1210
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...